• SERGİ
  • SUNUŞ
  • AFİŞ
  • KOMİTE
  • İLETİŞİM
ALPTUĞ ÇAVUŞ
Grafik Bölümü

ALPTUĞ ÇAVUŞ

Grafik Bölümü

alptugcavus@gmail.com

İsmim Alptuğ Çavuş, 1993 doğumluyum, 4 sene Bilkent Üniversitesi’nde İngilizce-Fransızca Mütercim Tercümanlık okuduktan sonra; 2016 yılında, Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım bölümüne başladım. Başlıca ilgi ve çalışma alanlarım oyun tasarımı, illüstrasyon, görsel-işitsel kompozisyonlar ve animasyon oldu. Aynı zamanda yaklaşık 15 senedir müzikle uğraşmaktayım. Hikaye anlatıcılığı, görsel veya işitsel olması farketmeksizin; sanat ve tasarımın her alanında tutku duyduğum bir olgu.


ZERO-GILGAMESH

ZERO

Üretken tasarım,3830x960px,2020

Bu video, yaratıcı kodlama yardımı ile gerçek-zamanlı olarak üretilmiştir. Görsel kısmı için Derivative

Touch Designer kullanılmış olup, sahneler tasarlanırken, tek hücreli bir mikroorganizma olan balçık kalıbın büyüme hareketlerinden ilham alınmıştır.Ses kısmının kompozisyonunda Ableton Live kullanılmıştır. Ableton Live programındaki Bas, Atmosfer ve Synthesizer sesleri ayrı kanallardan Touch Designer’a bağlanmış ve gerçek-zamanlı olarak görseli etkilemiştir. Bu bağlantı için; bu iki farklı amaca hizmet eden program arasında TDAbleton eklentisi kullanılmıştır.

Kompozisyonel olarak, balçık kalıptan yola çıkarak, evrendeki bir canlının veya varlığın doğumu, büyümesi ve sonuç olarak yok oluşu sıralaması izlenmiş;bu, aynen yaşam gibi bir doğum-ölüm döngüsü içerisinde acele etmeden ve sakince gelişerek, yeri geldiğinde ise organik patlamalar kullanılarak anlatılmak istenmiştir.

GILGAMESH

Dijital çizim,1920x1080px,2020

Gilgamesh, Windows ve Mac için tasarlanan, Gılgamış Destanı’nı konu alan bir macera oyunudur. Oyunda, Gılgamış Destanı tekrardan yorumlanmış ve dijital olarak çizilmiştir. Dijital çizimlerin tarzında, çizgi film ve el çizimi etkisi aranmıştır. Oyun yan izometrik bakış açısıyla gözükmekte; karakter, çevresindeki bütün diğer karakterlerle konuşabilmektedir. Bu diyaloglar ise oyunun akışını, hikayesini etkileyecek şekilde kurgulanmıştır. Karakter, etrafındaki çoğu nesneyle etkileşime geçebilmektedir. Oyunda ana karakter Gılgamış, bebekken bir nehre bırakılır, onu bir cüce ırkı olan Uruk’lular bulur ve büyütmeye başlar. Zaman geçtikçe, Gılgamış, Uruk’lulara göre boyut olarak bir deve dönüşmeye başlar ve kendi cüssesinde biri olmadığı için git gide yalnızlaşır, ta ki boyut olarak dengi olan canavar Enkidu ile karşılaşana kadar… Bu şekilde, özetlenebilecek olan hikaye, dallanıp budaklanacak ve 3 bölümden oluşacaktır. Uruk bölümü(Çocukluk), Enkidu bölümü(Gençlik), Ölümsüzlük(Yetişkinlik) bölümü. Her bölüm farklı haritalardan oluşacak, bir ana harita etrafında; içinde gezilebilecek detaylı mekanların olacağı haritalar olacaktır.



AYŞENUR AYDIN
Grafik Bölümü

AYŞENUR AYDIN

Grafik Bölümü

a.aydin9673@gmail.com

1996 yılında Düzce’de doğdu. İlkokul ve lise eğitimini Düzce’de aldı. Resim ve görsel öğelere olan ilgisinden dolayı bir yıl resim eğitimi almaya karar verdi ve 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nü kazandı. Beş yılda eğitimini tamamlayan Ayşenur Aydın 2020 yılında mezun oldu. Resim, illüstrasyon, animasyon, video, sosyal medya reklamcılığı, dijital resimleme üzerine çalışmalar yapmaktadır. 2019 Mayıs ayında Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü Font Tasarım sergisinde bulundu.


ÇAĞRIŞIM

Animasyon içindeki imgeler ve metamorfozlar, insanın düşünme becerisinden ve beynin düşünce gücünden ilham alınarak yapılmıştır.



BASRA BETÜL ALATAŞ
Grafik Bölümü

BASRA BETÜL ALATAŞ

Grafik Bölümü

besraalatas@gmail.com

Basra Betül Alataş. 1998 yılında Ankara’ da doğdu. Ortaokulda tanıyıp ve merak duymaya başladığı grafik tasarım alanına lise döneminde adım attı ve Batıkent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Grafik Bölümü'nden mezun oldu. Lise döneminde katıldığı yarışmalar ve bölümler arası sergiler için yaptığı çalışmalarla kendisini geliştirdi. Grafik tasarım alanına karşı artan ilgisi ile 2016 yılında lisans eğitimini Hacette Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü'nde devam ettirdi. Eğitim sürecinde kendisini reklamcılık ve video-fotoğraf çalışmaları üzerinde geliştirmeye devam etti. Lisans eğitimi sonrasında ise kendisini animasyon ve teknik çizim alanlarında geliştirmeyi ve bu alanda eğitimini devam ettirerek grafik tasarım alanında çalışmalarını devam ettirmeyi hedefliyor.


ORİGAMİ FONT TASARIMI

Deneysel font çalışması

Metin yazı fontu değildir.

Büyük başlıklar ve tasarımlarda kullanılması için bir konsept font tasarlandı.

Katlama sanatı/ origami



BATUHAN DİKMEN
Grafik Bölümü

BATUHAN DİKMEN

Grafik Bölümü

d.batuhan.d@gmail.com

Ağustos 1997’de dünyaya geldim ve fikrime danışılmadan 1999’da Ankara’ya getirildim. Alışılmadık bir arkadaş çevresinin içinde bol bol oyunla, koşturmacayla ve resimle içli dışlı büyüdüm. 2 yıllık bir anaokulu engelli koşusundan sonra tarihini tam hatırlamadığım bir dönem ilk arkadaş çevremden çok uzak bir sosyal yapıdaki bir okulda ilköğrenimimi tamamladım. Video oyunlarını ilk keşfettiğim bu dönemde, alışageldik popülerleşme aşamalarına paralel bir şekilde video oyunları oynadım (flash, web tabanlı online, MMO vs.). Parlak olmaktan bir hayli uzak olan öğrenciliğim sonrası Altın Eğitim Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümüne başladım. Kendimi birçok yönden keşfettiğim bu dönemde canını yediğim bir serinin devam oyunu duyuruldu! Gittim o olgunlaşmamış hevesle oyun geliştiriciliği hakkında bir araştırmaya giriştim. Öğrendikçe heyecanlandım, heyecanlandıkça üretmeye çalıştım. Şimdiye kadar “kodlamak senin neyine?” dediyseniz çok doğru noktadasınız çünkü hiç beceremedim o işi. İlginç bir şekilde hevesimi bırakmak istemedim ve o dönemde memlekette oyun sektörünün sadece “o” su olmasına rağmen resim-iş eğitimi hedefimi bir kenarı koyup grafik okumaya ve kendim yapamıyorsam yapımında çalışmaya karar verdim. İşte arada bol sınavlı bir dönem geçti falan derken 2016’da Hacettepe’nin Grafik bölümüne başladım. İyi geçen ilk yılımda temel dersler üzerine yoğunlaşırken bir yandan hedefim hep aklımdaydı ve o konuda da bazı hocalarımın da yardımlarıyla çalışmalarıma devam ettim. İkinci yılımda bazı konular tepe taklak gitti, birçok hayal kırıklıkları yaşadım, sosyal olsun, okul olsun, hedefler olsun birçok umudumu gömdüğüm bir dönemdi. Derken yıl sonuna doğru çocukluk hayallerini gerçekleştirmek için ilerleyen şanslı insanlara katıldığımın haberi geldi. ODTÜ de mobil video oyunları yapan başarılı bir firma olan MagicLab’ den staja kabul aldım. Ne mutlu ki, eğitim dolu, eğlence dolu güzel bir staj döneminin ardından aynı firmada staj yapan bir arkadaşımın kurduğu ekiple, geliştirme maratonuna katılma ve markete oyun çıkarma tecrübelerim oldu.


Legend of Oddy

Teknik: Karakalem ve çini ile planlama, dijital sonlandırma.

İş Sayısı ve Boyutu: Seri 100x50 boyutta 4 işte sunulur.

Legend of Oddy “hyper-casual” mekanikleri olan fakat türe kıyasla alışılmadık bir görsel tasarım diline sahip bir video oyunu projesidir. Ana hedef, karakter çemberlerin etrafında kontrolsüzce koşarken ekrana doğru zamanda basarak çemberin doğru tarafında durmasını sağlamak, böylece yanmamak ve skor yapan objeleri toplamaktır.  Bölüm sonunda oyuncu zorluğu ve görüntüsü değişmiş yeni bir seviyeyle devam eder.



BUSE KOCAMAZ
Grafik Bölümü

BUSE KOCAMAZ

Grafik Bölümü

kocamazbuse@gmail.com

30 Mayıs 1997 yalında Ankara’da doğdu. Lise eğitimini Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünü kazandı. Kendisini Animasyon, illüstrasyon ve rotoskop üzerine geliştirdi.


Wcotton, Grafik Tasarım Tarihinde Kadın Sanatçılar, Opera, 5'kala Çikolatalı Yulaf Topları, Yok Oluş İçinde Yaşam

Wcotton

Ambalaj Tasarımı, 2020

Kadınlara, Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasını konu alan bu Ped Ambalajı; Kadınların yükümlü olduğu sorumlulukları erkeklerin de yapabileceğini, seçim ve alım özgülüğünün cinsiyet ayrımı yapılmaksızın gerçekleşmesi gerektiğini yansıtır. 

 

Grafik Tasarım Tarihinde Kadın Sanatçılar

Zaman Çizelgesi, 2019

Grafik Tasarım dersi kapsamında yapılan Zaman Çizelgesi tasarımı kadın sanatçıları konu edinmiştir. 

Kendine özgü tasarımı olan Zaman Çizelgesi, sanatçıları yıllara ve dönemlerine göre ayırmıştır.

 

Opera

Tipografi Çalışması, 2018

Şehir tipografisini konu alan bu çalışma; Ankara'nın önemli binalarından olan Ankara Devlet Opera ve Balesi binasından esinlenerek yapılan bir font'tur. 

OPERA fontu, binanın eski olmasının aksine yenilikçi ve günümüze uygun şekilde modernize edilmiştir.  

 

5'kala Çikolatalı Yulaf Topları

Ambalaj Tasarımı, 2020

Ambalaj dersi kapsamında yapılan 5’kala Çikolatalı Yulaf Topları, çocukların kantinlerde sağlıklı atıştırmalıklar yemesini sağlamak amacı ile tasarlanmıştır. Hedef kitlesi 6 ve 15 yaş aralığıdır.

Her yaş grubunun sevdiği film karakterleri ambalaj tasarımı için seçilmiştir.

 

Yok Oluş İçinde Yaşam

Rotoskop, 2020

Dakikalar önce yaşamından bir anı sosyal medyada paylaşan kadın, dakikalar sonra bir hiç uğruna öldürüldü. Peki ya gerçekten aramızdan ayrıldı mı? Hayır... Sosyal medya hesabında kalan fotoğraflar, o anılar tekrar bizi onun yaşantısını gülümsemesini paylaşma olanağı sağlarken bedenlerinin yok oluşu bizi sadece bıraktığı gülümsemelerle yetinmeye itti. Peki ya sadece bir kadın mı? Yaşamını yitiren yüzlerce kadının acı dolu sonlarını ekranlarda izledik. Teker teker isimlerini işittik. Ceren Özdemir, Şule Çet ve yüzlerce isim... Hepsi teker teker hayatlarımıza dokundu ve aramızdan ayrıldı. Her yok oluş içinde yaşamı barındırır, anılarımız yaşarken ölmüş sayılmayız hayat ve ölüm arasında ki bu ince çizgi esas alınmıştır. Yapılan çizimler birçok insanın bu durum ile yüz yüze gelmesi ve paylaşılması amaçlanmaktadır. Çizimlerin yanına yerleştirilecek olan Qr kod ile her bireyin hayatlarına dokunmaya devam edecek, sonsuz olacaklar.



BÜŞRA ÇALKAYA
Grafik Bölümü

BÜŞRA ÇALKAYA

Grafik Bölümü

busra_calkaya@windowslive.com

18 Mart 1997 yılında Bolu’da doğdu. Ortaöğretim ve lise eğitimini Bolu’da tamamladıktan sonra 2015 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesin Güzel Sanatlar Fakültesinde Resim bölümüne başladı.2016 yılında tekrar hazırlanıp Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünü kazandı. 4 yıllık lisans eğitimini 2020 yılında tamamladı. Kolajlar, dijital resimler ve yayın tasarımları üzerine çalışmalar yapmaktadır.


Zıp Zıpp Sağlıklı Atıştırmalık - Etkileşimli Ambalaj Tasarımı

Çocuklar için sağlıklı atıştırmalık olan Zıp Zıpp, yiyecek bittikten sonra ambalajın belirtilen yerinden kesip arkada bulunan talimatlara uyarak origami kurbağa yapılabilir. Çocuklar için hem atıştırmalık hem de eğlenceli bir aktivite.



BÜŞRA MERCANTAŞ
Grafik Bölümü

BÜŞRA MERCANTAŞ

Grafik Bölümü

mercantasbusra@gmail.com

Ben Büşra Mercantaş, serbest çalışan bir grafik tasarımcıyım. 1998 Şubat Ankara doğumluyum. Görsel sanatlara olan ilgim ilkokulda başladı. Bu doğrultuda güzel sanatlar konusunda kendimi geliştirmeye başladım. 2012 yılında hazırlandığım yetenek sınavı ile birincilikle Ankara Güzel Sanatlar Lisesi' ne girdim. 4 yıl eğitim gördükten sonra 2016' da Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümüne yetenek sınavı ile girdim. Şu anda 4. Sınıfta okumaktayım. Eğitim öğretim hayatım boyunca çeşitli sanat etkinliklerinin ve projelerin içinde yer aldım. Aynı zamanda birçok karma sergiye katıldım.


Emmy’nin Rüyası

Stopmotion Animasyon

Bu çalışma, ödev yapmak istemeyen Emmy’nin çalışırken uykuya dalıp rüyasında ellerinin ödevden kaçması ve başlarından geçen maceralarını anlatır. Verilen ödevleri her daime ziyete dönüştüren Emmy, bunalmış, ödev konusunu kökten çözmek isterken, uykuya dalmıştır. Emmy’ nin rüyasında ondan kaçarken gördüğü elleri, onun bilinçaltında ödev yapmak istemeyen, fakat zorla yapan yönünü yansıtmaktadır.

Günümüz eğitim sisteminin sorunları öğrencileri ortaya iş çıkarmaktan ziyade işi daha kolay , basit ve hızlı yapmaya itmektedir.Öğrencilerin ödev yetiştirememe ,son güne bırakma ya da eksik ödev yapma gibi sorunlarının temelinde bu yatmaktadır. Sistemin öğrencileri ödevi zorunluluk halinden çıkarıp, oyunlaştırmaya itmesi gerekir.

Yaptığı ödevi, kısıtlamalar, verilen notlar, ve diğer baskılar yüzünden içselleştiremeyen öğrenci, istenilen işi ortaya çıkaramaz, yapacağı işe odaklanamaz. Ayrıca bütün bu sebepler ödev yapma süresinin uzamasını ortaya çıkarır. Ödev süresi uzayan öğrenci uykusundan feragat etmek zorunda kalır. Geç yatan öğrenci geç kalkmaya, kahvaltı yapmamaya, daha hareketsiz bir yaşama doğru itilir. Görüldüğü üzere eğitim sisteminin ödev sorunu bile tek başına öğrenciyi daha verimsiz ve isteksiz bir hale itmektedir ve öğrenci kaytarma yollarına başvurur.

Hedef kitlesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsayan bu çalışma bahsedilen sorunlardan doğup, çözümü kendi içinde bulmaya çalışmaktadır. Bozuk bir sistemi aşmanın tek yolu bazen değiştirmek yerine var olana uyum sağlamaktır. Öğrenci bu çalışmada çözümü, var olan kurallar dahilinde, kuralların ona yaşattığı zorlukları anlatarak aşmaya çalışır. Sorunu öğrencinin sevdiği bir teknikle görselleştirerek ifade etmek bir nebze öğrenciyi rahatlatır, kendi sorunlarından ilham alması yapacağı işi anlamasına ve içselleştirmesine yardımcı olur ve bütün bunları yaparken aslında ödev yapıyor olmak öğrencinin sorununu kendi içinde çözümlemesini getirir.

Hikaye

Emmy, bilgisayarının başında ödevlerini yapmaya çalışmaktadır. Yavaş yavaş gözleri kapanan Emmy bulunduğu sandalyede uykuya dalar. Emmy uykuya dalınca sağ eli sol elini dürterek Emmy’nin uykuya daldığı gösterir ve onu ödev dışında bir şeyler yapmaya ikna eder. Emmy’den bağımsız olan elleri Emmy’nin kollarından ayrılırlar. Evin içinde bağımsızca dans ederler, süslenirler ve evin köpeği Jüjü’yü severler. Jüjü’yü severken Jüjü uyanır ve haraketli elleri kovalamaya başlar. Eller çaresizce yüksek bir yere tırmanır. Emmy’nin uyanması için alkışlamaya başlarlar. Emmy başı öne düşmüş, dinlediği müziğin sonundaki alkış sesleriyle uyanır. Yapması gereken ödevler ve elleri olduğu yerde duruyordur.

Gılgamış Destanı İllüstrasyon



ELİF YILDIZ
Grafik Bölümü

ELİF YILDIZ

Grafik Bölümü

elif.eylul.1@hotmail.com

Sanata ve tasarıma merakım lise döneminde başladı ve bu sebeple lise öğrenimimi Meslek Lisesi Grafik Tasarım Bölümü’nde tamamladım. 2014 yılında ise ‘’Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım’’ Bölümü’nü kazandım. Bu sayede tasarıma olan ilgim farklı bir boyut kazandı. Bana göre tasarım evrenin her bir zerresinde mevcut. Çevremde olup bitenleri iç dünyamın süzgecinden geçirdikten sonra görsel bir şölen haline getirmek benim için duyarlılığın bir simgesi adeta.. Gelişen ve çeşitlenen tasarım dünyasında sürekli yenileniyor olmak heyecanımı her geçen gün daha da arttırmakta. Üstelik her bir insanın her bir farklı bakış açısını, tasarım isteklerini somut bir hale getirmek ve bunu yansıtmak; insanlarla iletişimimi güçlendirip kendimi de bu sayede çeşitlendiriyor olmak hayatımı daha da keyifli bir hale getirmekte.. Erasmus ile Portekiz’e gidip, ‘’Escola Superior de Artes e Design’’ gibi, tasarıma ve sanata önem veren bir okulda eğitim görmek, dünyanın diğer ülkelerinde tasarımı tanımak, bakış açımı daha da genişletti. Merak eden olursa, 2020 yılında corona sürecinde mezun oldum ve öğrenmeye, kendimi her geçen gün daha da geliştirmeye devam etmekteyim.


Ninda-Mekreon

Ninda

Arkeolojik bir yemek çeşidinin bugünkü beslenme tarzımız ve yaşamımız için önemini vurgulayarak, kültürel mirasımızla ekmeğin önemine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratarak yeniden günümüze taşımaktır. Aynı zamanda; Anadolu’da kültürel miras için önemli olan Hitit uygarlığının ekmeğe verdiği önemi ve ekmek sanatını günümüze taşıyarak medeniyetimizi tanıtmak; Ekmeklerde kullanılan sağlıklı,uzun ömürlü malzemeler ve dış etken malzemesi olarak ambalaj kullanımı ile bayatlamayı geciktirmek, bu sayede israfı azaltılmak ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla da ‘’sağlıklı ekmek’’ tüketilmesine teşvik etmektir.

Mekreon

‘’Mekreon’’ antik yunan mitolojisinden esinlenilerek oluşturulmuş bir şarap markasıdır. Yunan mitolojisinde ‘Meliteus’ bal anlamına gelirken ‘Kreon’ ise güçlü,hükümdar anlamlarına gelmektedir. Beşgen şeklini bal peteklerinden, illustrasyon sembolünü ise sembolik olarak gücü yansıtan aslandan alır. Böylece ağızda, ballı ve güçlü bir tat yaratmadan önce görsel algımızda bunu yaratmak hedeflenmiştir. (Marka için logo, instagram story reklamı, dergi sayfası reklamı, bilboard, afiş tasarımları)



ELİF AGUN
Grafik Bölümü

ELİF AGUN

Grafik Bölümü

agunelif@gmail.com

Elif Agun 1998 yılında Ankara’da doğdu, sanat ve tasarıma merakı erken yaşlarda başladı.Orta okulu bitirdikten sonra 2012 yılında Ankara güzel sanatlar lisesine girdi ve 2016 ylında mezun oldu,aynı sene içerisinde Hacettepe Üniversitesinin grafik tasarım bölümünü kazandı.En çok illüstrasyonla ilgilenmekle beraber aynı zamanda renkli ve eğlenceli tasarımlar yaratmayı da kendine amaç edinmiştir.


MYTHİCAL-2020-dijital • KOHO-2020-dijital • MEZARLIK KİTABI-2020-dijital

MYTHİCAL-2020-dijital

Mythical ,tehlikede olan biyolojik çeşitlikik ve risk altındaki canlılardan yola çıkarak tasarlanmış bir karakter serisidir.

 

KOHO-2020-dijital

Bu projede yaşadığı mekan ile birlikte tamamen gerçek dışı/var olmayan bir karakter ortaya çıkarılması planlanmıştır.

 

MEZARLIK KİTABI-2020-dijital

Neil gaiman’ın mezarlık kitabı adlı eseri için kapak ve iç sayfa tasarımı.



ESRA YAZICI
Grafik Bölümü

ESRA YAZICI

Grafik Bölümü

esra.yazc@gmail.com

Merhaba ben Esra, 1993 yazında Kocaeli’de dünyaya geldim. İlköğrenimime Balıkesir’de başlayıp üniversiteye kadarki eğitim sürecime Kocaeli’de devam ettim. Lisede analog fotoğrafçılık eğitimi aldım. Görsel alana olan ilgim kendimi bildiğimden beri benimle beraber oldu. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimime başladım. Burada İlef’te derslerim harici Reklam Atölyesi’nde Mehmet Sobacı Hocamdan Reklamcılık eğitimi almaya başladım. Bulunduğum ekip ile birlikte 2014 yılında UniAd’s Üniversiteler Arası Reklamcılık Yarışmasında İkincilik elde ettim. Öğrenimini görmüş olduğum ilk lisans hayatımda birçok dil öğrendim ve reklamcılığa olan ilgimi pekiştirmiş oldum. Daha sonra 2016’da Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Grafik Tasarım eğitimime başladım. Analog fotoğrafçılıktan, illüstrasyonlar üretmekten, animasyonlar ve hareketli grafikler üretmekten keyif alıyorum.


Antyeşti

Farklı inanış ve kültürlere ait olan cenaze törenleri. Gemişten günümüze dayanan dünya üzerindeki kültür ve din çeşitliliği, insanların yaşayış şekillerinde farklılıklar doğurur. Bu farklılıkların ölüm kavramı üzerindeki etkisi üzerinde durarak insanlığın ilk anlarından günümüze kadar aslında aynı şeyleri tekerrürler dahilinde yaşadıklarını fakat farklı yorumlamalar olabileceği gibi farklı ritüeller yaşanacağını ve bunun sonu değiştirmeyeceği mesajını verme kaygısı güdülmüştür.

Kapsamlı bir araştırma sonucu ilk olarak farklı inanışlara ait cenaze ritüelleri bilgilerine ulaşılmış akabinde içlerinden birkaçı seçilerek animasyon için uygulamaya geçilmiştir.

Animasyonu yapılan üç adet inanış bulunmaktadır.
İlk olarak Hinduizm inancı ele alınarak cenaze yakım öncesi bedenin kutsal sayılan Ganj nehrinde yıkanması anı ele alınmıştır.

İkinci olarak Zerdüştlük inancının cenaze ritüeli üzerinden gidilmiştir. Bu inanca göre ölü bedeni Dakhma adı verilen sessizlik tepesine götürülür ve orada bedenin kargalar tarafından tüketilmesi beklenir. Burada taşıdıkları kaygı aslında salt bedenin tüketilmesi değil inançlarına göre ruhun göğe yükselmesi gerekmektedir ve bu doğrultuda kuşlar bedenleri yiyip uçtuklarında o kişinin ruhunu göğe tanrıya ulaştırırlar. Bu inanıştan bağımsız olarak da bulundukları coğrafi konum dolayısıyla sıcaklık etkeninden dolayı beden toprak altında çok kısa bir sürede çürür ve bazı hastalıklara yol açma riski taşır. Bu ritüelleri sayesinde bu riski de ortadan kaldırmış olurlar.

Son olarak işlenen ritüel, Japonya Budizmlerindeki rahiplerin cenaze ritüelleridir. Budist rahipler ölüm zamanlarının geldiğini hissettiklerinde Taya adı verilen mağaralarda inzivaya çekilirler ve orada ölümü beklerler. Bu süreçte öldükten sonra bedenlerinin çürüme ihtimalini düşürmek ve deformasyon oranını aza indirmek için vücutlarına bir çeşit detox uygularlar ve ölümü bekledikleri süre boyunca vücutlarındaki yağı ve sıvıyı mümkün mertebe yakarlar. Bunun için de sadece kurtçuklarla beslenir ve bitkisel sıvı tüketir bir noktadan sonra sıvı alımını da bırakırlar. Böylece öldükten sonra tekrar yaşama döndüğünde bedenini sağlam bir şekilde bulup yeniden kullanabilecektir. Bu yöntem günümüzde devlet tarafından uygulanması yasak olup nadiren de uygulanan bir yöntemdir. Çeşitli animasyon teknikleri kullanılmıştır. Rotoskopi ve pinleme işlemleri. Öncesinde elde eksizler hazırlanıp daha sonra dijital ortama aktarılmıştır.

Video Boyutu: 1440x1080 px 



HAYRETTİN AYGÜN
Grafik Bölümü

HAYRETTİN AYGÜN

Grafik Bölümü

haygun98@gmail.com

Merhaba, ben Hayrettin. 12 Şubat 1998 tarihinde Ankara’da doğdum ve Ankara’da büyüdüm. İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümüne girdim. Lise hayatımda aldığım eğitimlerin doğrultusunda Grafik tasarımı okumak istediğimi kararlaştırdım. Lisenin ardından Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümüne girdim. 2020 yılında Grafik tasarım bölümünden mezun oldum. Önümdeki tasarım hayatımda ağırlıklı olarak Sinema, Animasyon ve illüstrasyon alanlarında aktif olarak ilerlemeyi planlıyorum.


The Company/Şirket

Animatik Video, Rotoskopi tekniği, 1920×1080p

Teknolojinin gelişmesi ve yeni icatların kendine yer bulmasıyla beraber sanatın birçok alanı da bu teknolojik gelişmelere ayak uydurmuş, kendini yenilemiştir. Plastik sanatlar ve ritmik sanatlar bu yeniliklerle kendini geliştirmiş kendi içerisinde birçok kola ayrılarak büyümeye devam etmiştir ve bu büyüme 7. Sanat olarak kabul edilen Sinemanın doğuşunu da tetiklemiştir. Seyircilerin gösterimine ilk defa çıkan ve bu nedenle sinema tarihinin ilk filmi olarak kabul edilen Lumiere kardeşlerin “Trenin gara girişi” filmi insanlara “Korku” duygusunu yaşatmıştır, çünkü daha önce eşi benzeri görülmemiş bu tecrübe insanların en saf ve en savunmasız hallerinde ortaya çıkardıkları bu duyguyu tetiklemiştir. Korku ve Sinemanın birbiriyle uyumu birbirlerine olan bağı aslında sinemanın doğumuyla beraber gerçekleşmiştir.

 

Shaun of the Dead alternatif film afişi
Dijital illüstrasyon
Boyut: 297 ‌x 420 mm
2019



İLKER ALEMDAR
Grafik Bölümü

İLKER ALEMDAR

Grafik Bölümü

İlkalemdar61@gmail.com

İsmim İlker Alemdar 1998 yılında Trabzon’da doğdum. İlkokul ve Ortaokulu burada bitirdim. Liseyi resim öğretmenimin tavsiyesiyle Rize Güzel Sanatlar lisesine gittim. Lisede kendimi bir çok alanda geliştirdim. Resim yarışmalarında sulu boya ile yapmış olduğum bir çok yarışmada derece aldım. Bu yarışmalardan biri olan ‘‘Hayalimdeki Çin’’ konulu resim yarışmasında dereceye girdim. Ödül olarak bir miktar para ve 10 günlük Çin seyehati kazandım. Kurulmuş olan ekip ve dereceye giren diğer öğrenciler ile Çin’de sanat müzeliri, güzel sanatlar liselerini görme fırsatı buldum ve ayrıca bir çok ressamla tanışma fırsatı buldum. Liseyi tamamladıktan sonra grafik tasarım bölümüne gitmek istedim. Hacettepe güzel sanatlar grafik tasarım bölümünü yetenek sınavı ile kazandım. Dört senelik lisans eğitimimde kendimi tasarım alanında geliştirdim. Staj eğitimimi ankara’da pusula reklam ajansında tamamladım. Bitirme projemi bir içecek firması tasarlayarak tamamladım.


SERİN

İçecek tercihleri zaman içerisinde ve kültürlere göre farklılık göstermektedir. Günümüzde çeşitli tat ve özelliklerde içeceklere olan talep sürekli artmaktadır. Tat ve aroma, içeceklerin tüketici tarafından kabul edilebilirliğini belirleyen en önemli duyusal etkenlerdir. Mineralli, mineralsiz, meyveli, meyvesiz ve fonksiyonel gazlı içeceklerin tüketimleri her geçen gün artmaktadır. Ürünler çeşitlerinken içerikleri de zenginleşmektedir. Tadının güzel olması her yerde bulunabilir olması bu içeceklere olan ilgiyi arttırmaktadır.  Bu içeceklere ulaşmak ve tüketmek çok kolaydır. Birçok kültürden, birçok insan bu içecekleri ve her damak tadına hitap edebilecek yüzlerce versiyonunu, Dünya'nın dört bir yanında tüketmektedirler. Sıcak günlerde soğuk içecekler tercih edilir. Ferahlatıcı, serinletici olması insanları bu ürünleri almaya teşvik eder. ‘’Serin’’  isimli meyve aromalı içecek firması oluşturduk. Geniş bir hedef kitleye ulaşması için meyve çeşitleri ekledik bunlar limon, elma, ananas, mandalina ve kırmızı üzümdür. Bu içecek firmasında cam ambalajlar,metal kapaklar, kasalar, soğutucu dolaplar, taşıma kasaları, şemsiyeler, nakliat ve taşıma araçları, billboardlar, afişler, tişört vb. malzemeler tasarlanmıştır



MERYEM MÜGE GÜL
Grafik Bölümü

MERYEM MÜGE GÜL

Grafik Bölümü

meryem141997@gmail.com

1997 yılında Bolu’da doğdu. Lise eğitimini Bolu Güzel Sanatlar Ve Spor lisesinde tamamladıktan sonra 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünü kazandı. Katıldığı yarışmalar ve sergiler; 2015 yılı ‘Mehmet Güleryüz eskiz defteri’ yarışması, 2015-2016 ‘Köroğlu’ resim yarışması (mansiyon), 2015-2016 ‘Denge’ sergisi gibi farklı etkinlik ve yarışmalarda bulunmuştur. 2018-2019 yılı REKMAY Ajansında staj görevini tamamladı. Tipografi, yayın grafiği başta olmak üzere UI-UX tasarım, animasyon, illüstrasyon, dijital sanatlar üzerine çalışmalar yapmaktadır.


BULUT PROJESİ, KELT, KIZ KULESİ, MESA TMB

BULUT PROJESİ: İllüstrasyon

KELT: İskambil Kağıt Tasarımları

KIZ KULESİ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tanıtım Logosu

MESA TMB: Bina grafiği ve design museum logosu



MURAT ALTUN
Grafik Bölümü

MURAT ALTUN

Grafik Bölümü

murataltuntr@outlook.com

1998 yılının Ocak ayında Samsun’un Çarşamba ilçesinde dünyaya geldim. Yedi çocuklu bir ailenin altıncı çocuğuyum. 2004 yılında mahellemdeki köy okuluna başladım. Birinci sınıfı burada tamaladıktan sonra Hürriyet İlköğretim okuluna başladım. Burada ilk ve orta öğretimimi tamamladıktan sonra, 2012 yılında Samsun İlkadım Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünü kazandım. Lİse hayatımda ağırlıklı olarak desen ve grafik tasarım eğitimi aldım. 2016 yılında liseden mezun oldum ve aynı yıl içinde Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü kazandım. 2020 yılında aynı bölümden mezun oldum.


Tulpar

Dijital ortamda uygulama, 1920x1080, 2020

Proje kapsamında çevre dostu olan elektrikli araçların konsept tasarımları ve kurumsal kimlik çalışmalarının yapılması hedeflenmektedir. Bu konu üzerine farkındalık yaratıp, ülkemizin geri kaldığı otomotiv sektörü üzerine araç tasarımı ve ağırlıklı olarak kurumsal kimlik çalışması yapılacaktır. Araç tasarımı yapılırken yalnızca otomobil değil, suv, van, minivan, otobüs, kamyon, tır ve traktör sektörün tamamını ilgilendiren elektrikli araç tasarımları yapılcaktır. Bu nedenden dolayı kurumsal kimlik çalışmasında, özellikle logo tasarımında sadece otomobil değil  diğer vasıta türlerini de kapsayacak bir tasarım hedeflenmektedir. 

Ülkemizde bu alanda yeteri kadar kaynak olmadığından, yabancı kaynakları üzerinden araştırma yapılarak tasarımlar yapılacaktır. Tasarımların görsellik kadar işlevlik açısından da kullanışlı olacaktır. Çevreye dikkat çekmek, günümüzde kullanılan   benzin/dizel yakıtlarını kullanan araçların zararlarını gösterilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye’de hem kurumsallık hem de konsept tasarımı açısından eksik olması beni bu alanda çalışma yapmama neden oldu.

 



NURİHAN TERZİ
Grafik Bölümü

NURİHAN TERZİ

Grafik Bölümü

nurihanterzi@gmail.com


Nova Hastanesi Kurumsal Kimlik Tasarımı ve Marka Yönetimi

Sayısal Ortamda Tasarım Uygulaması, 2020

Bu projede modern mimari yapısı, ileri tıp teknolojisi ve güçlü sağlık kadrosu ile dünyya standartların da sağlık hizmeti veren Nova Hastanesi’nin geniş kapsamlı Kurumsal Marka Kimlik Tasarımı ve yönetimi yapılmıştır.

Nova: Latince yeni kelimesinden alınmış, sönükken parlaklığı aniden artarak yeni görünen parlak yıldız  anlamında kullanılmıştır.
Hastane marka ismide hem entonasyon olarak kulağa güçlü ve kalıcı geldiği için hemde anlama hitaben seçilmiştir. Hastane Ambleminde de kalıcı ve  duygusal bir bağ için bu yansıtılmıştır. 



ONUR DERELİ
Grafik Bölümü

ONUR DERELİ

Grafik Bölümü

onurdereli.individual@gmail.com

1997, Karabük doğumlu Onur Dereli, 2015 yılında Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Bölümü’nde lisans eğitimi almaya başladı. 2016 yılında kurum içi yatay geçiş yaparak Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik bölümü’nde lisans eğitimini sürdürmeye devam etti. 2019’da DWT Mandalina Reklam Ajansı’nda staj yaptı. 2020 yılında Grafik Bölümü’nden mezun olmuştur. Grafik alanında ağırlıklı olarak kurumsal kimlik, ambalaj ve dergi tasarımı yapan Dereli, seramik, dijital sanat, enstalasyon gibi farklı disiplinlerle sanatsal çalışmalar da yapmaktadır. Sanatsal çalışmalarında özneye sürekli olarak sorgulatmayı ve hiçlik noktasından bakarak özgürlüğüne karşı direncini deşifre eder.


NEW EAST, FLYBY

New East Görsel Kimlik Çalışmaları

FlyBy Görsel Kimlik Çalışmaları



RIDVAN ŞİMŞEK
Grafik Bölümü

RIDVAN ŞİMŞEK

Grafik Bölümü

ridvansimsek93@gmail.com

1993 Yılında Ankara’nın Altında ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitimini Elvanköy İMKB Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri bölümünde tamamladıktan sonra 2013 yılında Arçelik Bulaşık Makinası Fabrikasında üretim elemanı olarak işe başladı. Çocukluk yıllarından beri süregelen sanata karşı ilgi ve yeteneği nedeni ile mesai saatlerinden arta kalan zamanlarda yetenek sınavlarına hazırlanarak güzel sanatlar fakültesi kapısını aralamıştır. 2016 Yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünü kazanmış ve heyecanla eğitim hayatına başlamıştır. 2020 yılında mezun olmuştur.


"Baran" Tarım Makinaları - Kurumsal Kimlik Çalışması

Tarım Makinaları Endüstrisi için Ürün, Kurumsal Kimlik Tasarımı ve Lansmanın yapılması

Baran Tarım Makineleri Sanayi A.Ş., tarım makineleri alanında üretici konumda bulunan bir firmadır.

Dünya üzerinde birçok firma birçok alanda ürünler tasarlıyor üretiyor ve tüketicinin beğenisine sunuyor. oluşan rekabet neticesinde aynı sektörde olan firmaların bazıları hedeflediği pazar payına sahip olurken bazı firmalar batma noktasına gelebiliyor.Bir firmanın pazarda hedeflediği paya ulaşması için, ticari organizasyonun yanı sıra reklam ve grafik anlamında da rakiplerinden ayrışmalıdır. Amacımız  faliyete yeni başlamış üretimini gerçekleştirdiği ürünlerin tüketiciye en doğru şekilde sunulması ve söz sahibi olabilmesini sağlamaktır. Firmanın kurumsal kimliğini ve ürünlerini piyasanın şartlarına, tüketicinin beklentilerine ve güncel trendlere uygun şekilde tasarımlarını yaparak, doğru bir konumlandırma ve bilinçle hedeflerine nasıl ulaşabileceği üzerinde çalışılmıştır.

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kaynaklar ile çalışabilen çevre dostu ürünler üretilmede veya üretim konusunda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Çevre duyarlılığı ile günümüz teknolojilerini takip ve öncülük edebilen firmalara her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Toplum yararına ve kullanıcının güvenliğini etkileyen yenilikçi teknolojiler barındıran bu tarım makinaları geleneksel traktör üreticileri gibi içten yanmalı motorlar yerine daha ekonomik ve çevreci olan elektrikli motor kullanılmaktadır. Ziraai alanda kullanılan temel makinaları özgün, yenilikçi ve sosyal fayda kapsamında ele alarak yeni ürünler ortaya koymak, kurumsal kimliğini tasarlanarak lansmanını gerçekleştirilmiştir.



SEHER ÖZKAN
Grafik Bölümü

SEHER ÖZKAN

Grafik Bölümü

seherozkann00@gmail.com

Merhaba ben Seher, İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Ankara’da aldım. Çizmenin benim için bir başlangıcı yok, kendimi bildiğimden beri çizerim. Bunun için çok istediğim Grafik Tasarım bölümünü Hacettepe Üniversitesinde okudum. Her gün daha çok tasarlamak daha çok gelişmek ve üretmek istiyorum. Hayalperestim 22 yıldır hayal ediyorum, hayal ettikçe çizeceğime inanıyorum.


3D modelleme

3D modelleme

Cinema4D



SENA DİKER
Grafik Bölümü

SENA DİKER

Grafik Bölümü

senadikerr96@gmail.com

1997 yılında Adana’da doğdu, yine aynı şehirde ortaokul ve lise öğrenimini tamamladı. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nü kazandı. İllüstrasyon, hareketli grafik, animasyon, video kurgu alanında çalışmalar yapmaktadır.


İlk insan hangi renkti?

İlk insan hangi renkti?

2D Vektör Animasyonu / Kullanılan yazılım: Ses kaydı için Adobe Audition, Vektör çizimler için Adobe Illustrator ve Animasyon için Adobe After Effects

Bu proje, insanın evrimsel sürecinde deri renginin nasıl oluştuğunu açıklamakta; deri
rengimizin doğal süreçten etkilendiğini, aslında tüm insanların eşit olduğunu, ırkçılığın
tamamiyle gerçek dışı bir algı olduğunu anlatmaktadır.



SILA SERT
Grafik Bölümü

SILA SERT

Grafik Bölümü

asiasrt@gmail.com

1997 yılında Eskişehir'de doğdu.Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenim görürken, Uluslararası Plastik Sanatlar UNESCO Başarı Ödülüne layık görüldü.2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümünü kazandı.Tasarımlarıyla MMO Havacılık Afiş Yarışması birincilik ödülü, Dünya Sanat Günü Resim Yarışması birincilik ödülü, Uluslararası Çerkes Soykırımını Anma Afiş Yarışması'nda iki mansiyon ödülüne layık görüldü.Sonuncusu The Bolu Internetional Poster Design Competition olmak üzere bir çok sergide yer aldı.2019 yılında "Neyi Değiştirir?" isimli animasyon filmiyle Canlandıranlar Film Festivalinde yer aldı. 2018 yılında Jr.Sanat Yönetmeni olarak çalışmaya başladığı Yakin Tiyatro'nun Antigone oyununa projection mapping tasarladı.İllüstrasyon, afiş tasarımı, animasyon ve projection mapping alanlarında çalışmalar yapıyor.


İnsan Neyle Yaşar?, Neyi Değiştirir?

İnsan Neyle Yaşar?

Kitap resimleme

Tolstoy'un "İnsan Neyle Yaşar" adlı eseri için yapılmış illüstrasyonlar.

 

Neyi Değiştirir?

Rotoskopi ile animasyon

Hayvanların üzerinde yapılan deneyleri konu alan animasyon çalışması

Projedeki sahneler oyuncularla videoya çekilip karelere ayrıldı, rotoskopi tekniğiyle her bir kare tek tek çizilerek oluşturuldu.

Canlandırmalar Animasyon Festivali'nde seyirci karşısına çıktı.



UMUT GAVAZ
Grafik Bölümü

UMUT GAVAZ

Grafik Bölümü

umut.gavaz@hotmail.com

1997 yılında Ankara’da doğdu. Yenimahalle Zeynep Salih Alp Anadolu Meslek Lisesi grafik ve fotoğraf bölümünden 2015’te mezun olup aynı yıl içinde, öğrenimine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünde devam etti. Zorunlu stajını başarıyla tamamlayıp alanında çeşitli ajans deneyimleri edindi. Bağımsız olarak grafik tasarımcı ve illüstratör olarak çalışmakta.


øø / Cheetah Doodle for Google

øø / Dijital illüstrasyon, 140x85 cm (16536x 10452px 300 res.) 2020

øø adını verdiğim, mistik ve kadim öğretilerden ve bilincin kendisinden esinlenerek oluşturduğum, her biri kendi içlerinde insanın varoluş yolculuğuna dair sembolik felsefi anlamlar taşıyan illüstrasyonların bir araya gelerek oluşturduğu spritüal bir kurgu dünyasıdır. Eserin adını .. koymama rağmen (iki nokta) şeklinde okunmamaktadır. Eseri tanımlarken kullanacağım tek imge ..’dır.

Bu görsel dünyanın, hareketli hale getirilerek video formatında sunulması ve sembolize ettiği anlamların da videonun içinde edebi bir metinle anlatılması hedeflenmektedir.

Bitirme projesi olarak hazırladığım projenin gidişatını olumsuz yönde etkileyen, küresel olarak yaşadığımız olağanüstü hal nedeniyle başlangıçta projeyi basarak tablo haline getirip arttırılmış gerçeklikle destekleme fikrinden vazgeçip, dijital olması kararlaştırılan sergi için hareketli illüstrasyon haline getirmeye karar verdim. Sergide eseri bir bütün olarak sergilemenin yanı sıra Sorumlu hocamdan aldığım eserde bulunan illüstrasyonları parça parça da sergileme önerisini gerçekleştirmek fikrindeyim.

Cheetah Doodle for Google / Hareketli Dijital illüstrasyon, 2585x1594px 132 dpi. 2020

Fakültemizin illüstrasyon dersi için hazırladığım Google yaban hayat temalı hareketli illüstrasyon.



ZEYNEP AYTAÇ
Grafik Bölümü

ZEYNEP AYTAÇ

Grafik Bölümü

zeynep.aytc97@gmail.com

1997 yılında Trabzon’da doğdu. 2015 yılında Trabzon Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Aynı sene Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nü kazandı. Zorunlu stajını Leman Dergisinde yaptıktan sonra Bayan Yanı Dergisi’nde 1 yıl süreyle çalıştı. 2020 yıında aynı bölümden mezun oldu. Grafik tasarım ve illüstrasyon ile ilgilenmektedir.


MırGır Şiir Kitabı

Dijital Kolaj ve Suluboya Teknigi, 33x22 cm, 2020

Özet: Dünya Ve Türk Edebiyatından toparlanan kedi şiirlerinin  resimlenmesi ve tipografik düzen oluşturulması.



Copyright © 2020 - Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Web Yazılım: Renklisayfa • Web Tasarım: Fatih Kurtcu